Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Harabeleri, Adıyaman’ın Kahta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kommagene Kralı I. Antiochos’un 2.150 metre yükseklikte Nemrut Dağı eteklerinde tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarlar ve anıtsal heykeller Helenistik Dönem’in en görkemli kalıntılarından biridir. Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya'nın 8. harikası seçilerek Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. İyi korunmuş dev heykeller kireç taşı ve kumtaşı bloklardan yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliğindedir.

Nemrut Dağı Tümülüsü

Orijinal yüksekliği 55 metre olmasına rağmen, tümülüsün yüksekliği, yüzlerce yıl süren doğa ve insan etkisiyle 50 metreye kadar düşmüştür. Toplam hacmi 30 bin metreküp olan kırma taşların tümülüs üzerine yığılmasıyla oluşmuştur. Tümülüsün Kommagene Kralı I. Antiochos’a ait bir anıt mezar olduğu biliniyor

Nemrut Dağı Doğu Terası

Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturan dev kral ve tanrı heykelleri bulunmaktadır. Heykellerin yüzleri güneşe doğru bakar. Bu terasta, Kommagene Krallığı’nın gök egemenliğini temsil eden koruyucu kartal, krallığın yeryüzündeki hakimiyetini temsil eden koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene- (Tyche), Zeus - Oromastes, Apollon-Mithras ve Herakles-Artagnes heykelleri yer alır.

Tahtların arkasında 234 satırdan oluşan Kral Antiochos’un (Nomos) dini ve sosyal vasiyeti vardır. Terasın kuzeyinde ve güneyinde Kommagene Krallığı Pers krallarının kabartma stelleri bulunmaktadır. Yine bu terasta heykellerin önünde bir ateş sunağı ve yanında oturan bir aslan heykeli vardır. Nemrut’ta gün doğumu bu terastan seyredilebilir.

Nemrut Dağı Batı Terası

Tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri, Kommagene Kralı I. Antiochos’un heykeli ve Nemrut Dağı’nın Batı Terası, Doğu Terası’nda olduğu gibi tanrılarla el sıkışan kabartmalar bulunmaktadır.

Terasın çevresinde ayrıca Kommagene Krallığı’nın Makedon krallarının kabartma stelleri bulunmaktadır. Kum taşından yapılan bu kabartmalar doğa koşullarından etkilendiği için bir kısmı kuzey terasta geçici olarak inşa edilmiş bir restorasyon laboratuvarına, 2003 yılında taşınmıştır. Bu kabartmaların yanı sıra, aynı zamanda bir aslan burç kabartması vardır. Aslan kabartmasındaki ay ve yıldızlardan M.Ö. 7 Temmuz 62 tarihi okunur. Dünyanın en eski astrolojik takvimi olarak kabul edilen bu eser ve bu tarih, Kral Antiokhos’un tahta çıkış tarihini açıkça ortaya koyar. Nemrut’ta gün batımını bu terastan izleyebilirsiniz.